Amsterdam
085-0470457
info@leasekring.nl

Operational Lease

Operational lease is de meest voorkomende vorm van auto leasen. In principe is operational lease een vorm van lange termijn autoverhuur. Aan het einde van het contract lever jij de lease auto namelijk weer in. Bij deze vorm neemt de leasemaatschappij de investering van de lease auto voor haar rekening. Hierdoor blijft zij de juridische eigenaar van de auto en alle risico’s die hieraan verbonden zijn. Ook eventuele negatieve verschillen bij reparatie, onderhoud en banden zijn voor rekening van de leasemaatschappij.

De lease auto wordt niet gezien als zijnde vreemd vermogen voor jouw bedrijf, omdat de lease auto in het bezit is van de leasemaatschappij. Dit komt omdat alleen jij het recht heb om de auto te gebruiken. In de praktijk betekent dit dat jij jouw vreemd vermogen vrij heb om je te richten op jouw core business. De liquiditeit binnen jouw onderneming wordt dus niet beïnvloed door jouw autobezit. Het enige waar jij rekening mee moet houden zijn de maandelijkse kosten van de lease auto.

Operational lease zorgt ervoor dat jou een constante kilometerprijs wordt gegarandeerd. Doordat het wagenparkbeheer wordt uitgevoerd door de leasemaatschappij is de laagst mogelijke kilometerkostprijs haalbaar.

De voordelen van operational lease:

  • Geen vergroting van het vreemd vermogen
  • Risico’s uitbesteed aan de leasemaatschappij
  • Laagst mogelijke kilometerkostprijs
  • Juridisch eigendom van de leasemaatschappij

Bij operational lease zijn diverse varianten mogelijk, zoals open of gesloten calculatie en full of netto operational leaseDe meest voorkomende vorm is full operational lease.

Bij een gesloten calculatie wordt een vast, vooraf vastgesteld, bedrag per maand gerekend. De afzonderlijke onderdelen van de kostprijs worden naderhand niet nog aangepast. Onder afzonderlijke kosten worden de volgende onderdelen gerekend:

  • Meer/minder kilometers
  • Specifieke prijsstijgingen, zoals motorrijtuigen belasting en verzekeringspremie

Bij open calculatie heb je inzage in de calculatie van de leasemaatschappij. Jij ontvangt vooraf een offerte met daarin de prijs van de verschillende onderdelen van het maandbedrag. Dit betaal jij gedurende het contract, echter wordt er aan het einde van het contract een eindafrekening gemaakt op basis van de werkelijke kosten. Dit wordt gedaan omdat er een gedeeltelijk/gezamenlijk risico geldt bij deze leasevorm.

Netto operational lease is vergelijkbaar met huurkoop. Hierbij heb je de mogelijkheid om aan het einde van de looptijd eigenaar te worden van de lease auto. Bij deze leasevorm zijn de aanvullende diensten die een leasemaatschappij normaal aanbiedt bij operational lease niet inbegrepen bij de leaseovereenkomst. Het onderhoud, eventuele reparaties en schadeafhandeling dien je zelf voor te zorgen. Een reden waarom netto operational lease voor jou interessant kan zijn, naast het gebruiksgemak of budgettering, is het feit dat de lease auto niet op jouw bedrijfsbalans wordt vermeld.

Je bevindt je op Leasevergelijker.nl, een vergelijkingswebsite voor operational leasecontracten. Wij maken het zoeken naar een operational lease auto nóg gemakkelijker door het bieden van transparantie en een compleet overzicht van alle operational leaseprijzen. Dit is inclusief de bijbehorende voorwaarden, waardoor jij altijd de beste deal heb.